Artikels

Vitamine D: Alles wat je moet weten over de “zonnevitamine”

land-ig

Als de zon schijnt is alles leuker: eens goed gaan lopen, een lange fietstocht en een stevige wandeling. Buiten zijn is gezond en je word er helemaal blij van.

Een bijkomend voordeel is dat het je ook een dosis vitamine D levert!

Waarom heb je vitamine D nodig?

Een van de belangrijkste redenen om genoeg vitamine D3 binnen te krijgen is dat het helpt om de hoeveelheid fosfaat en calcium op peil te houden. Deze twee mineralen zijn essentieel voor sterke botten en tanden.

Een tekort aan vitamine D kan dus leiden tot zwakkere botten wat de kans op blessures of zelfs breuken verhoogd.

Vitamine D versterkt ook je immuunsysteem. Zo blijf je virussen en bacteriën de baas en vermijd je verkoudheden of griep. Zeker in de herfst of winter kan een tekort aan vitamine D je zwakker maken.

Vitamine D is dus belangrijk, maar hoe krijg je het binnen?

Lees meer

Pikant eten gelinkt aan langer leven

Chili pepers vol capsaïcine antioxidant

Pikant eten is geassocieerd met een lager risico op overlijden. Dit blijkt uit een nieuw Chinees onderzoek met meer dan 485 000 deelnemers.

Onderzoekers volgden de deelnemers voor meer dan zeven jaar.

Rekening houdend met de medische geschiedenis in de familie, leeftijd, studieniveau, diabetes, roken en andere variabelen, vonden ze dat pikant eten het risico op overlijden verlaagde.

Er waren drie groepen deelenemers:

  • Groep 1: Diegene die minder dan 1 keer per week pikant aten (vooral chili pepers)
  • Groep 2: Diegene die 1 tot 2 keer per week pikant aten – 10% minder risico op overlijden ivm groep 1
  • Groep 3: Diegene die 6 tot 7 tot zeven keer per week per week pikant aten – 14% minder risico op overlijden ivm groep 1

Vooral de kans op hart- en longaandoeningen en kankers was lager bij pikante eters.

De onderzoekers wijzen op de nood aan bijkomend onderzoek. Maar de meest waarschijnlijke verklaring voor deze bevinding gaat over het hoofdbestanddeel van chilipepers, capsaïcine.

Het is de stof die het branderig gevoel op de tong veroorzaakt.

Als je niet kikt op dit gevoel zijn er gelukkig nog heel wat extra voordelen van capsaïcine: dit branderig gevoel triggert de hersenen om meer endorfines af te scheiden, wat  pijnstillend werkt en een eurforiegevoel met zich kan meebrengen. Verder is capsaïcine ook een sterke anti-oxidant en een uitstekende onstekingsremmer.

Meer pikant in jouw maaltijden?

Té pikant eten kan voor velen van ons de darmwerking en stoelgang grondig verstoren.

Maar uit het onderzoek blijkt dat al 1 keer per week iets pikanter eten al de nodig voordelen heeft.

Welke voedingsstoffen kan jij in jouw maaltijden gebruiken om ze wat meer pit te geven?

Je kan verse pepers gebruiken zoals chilipepers, jalapeños of habaneros. Maar ook een goeie schuit pili-pili of cayennepeper aan een gerecht toevoegen kan wonderen doen.

Voor meer informatie over die onderzoek kan je de paper raadplegen.

Fastfood na het sporten even goed voor je lichaam als sportdrank?

Fast food na het sporten

Iedereen die graag een frietje lust zal al wel eens in de verleiding zijn gekomen.

Je hebt net hard gesport (heel wat calorieën verbrand), hebt weinig in huis om te eten, en je moet toch nog langs de frituur op weg naar huis.

Je toch iets eten om te herstellen na het sporten, waarom dan geen lekker frietje met een saté?

Dat is wat enkele onderzoekers aan de Universiteit van Montana zich moeten hebben afgevraagd.

Zij organiseerden een onderzoek om uit te weten of speciale sportvoeding beter is dan fast food om te herstellen na een inspanning.

Ze lieten een groep fietsers 90 minuten rijden, net genoeg om alle energie voorraden in de spieren, de glycogeenreserves, uit te putten.

Daarna werden de fietsers in 2 groepen verdeeld, de ene groep kreeg na hun rit enkele energierepen voorgeschoteld, de andere een fast food maaltijd. Beide maaltijden bestonden uit exact dezelfde hoeveelheid vetten, proteïnes en koolhydraten.

Tijdens de 4 uur na de fietssessie volgden de onderzoekers de proefpersonen van nabij op om te kijken hoe snel ze herstelden van de inspanning. En belangrijker, of er een verschil bestond tussen de verschillende maaltijden en de snelheid waarmee ze herstellen.

Uit het onderzoek bleek dat de glycogeenopname, het omzetten van koolhydraten in energie voor de spieren, exact hetzelfde was, onafhankelijk wat de deelnemers hadden gegeten.

Dus: alle remmen los in de frituur na het sporten?

Jammer genoeg niet.

De glycogeenopname mag dan wel hetzelfde zijn voor de 2 maaltijden, er zijn een paar belangrijke verschillen:

  • Te veel eten: de hoeveelheid dat de deelnemers aan dit onderzoek aten was exact uitgeteld. Als je uitgehongerd een frituur binnenstapt is de kans redelijk groot dat je teveel gaat eten.
  • Niet de juiste verhoudingen: in de studie werd er nauw op toegezien dat zowel de sportrepen als fast food, een goede verhouding macro-voedingsstoffen bevatten. Bij veel fast food is die verhouding niet helemaal juist. De kans dat je de verkeerde vetten of teveel koolhydraten binnenkrijgt is heel groot.
  • Soort fast food: Langsgaan bij een fast food keten of een grasgevoederde hamburger met lekkere groentjes eten zijn 2 totaal verschillende dingen. De kwaliteit van de ingrediënten in zoals bij elke maaltijd heel belangrijk.

Je hoeft dus geen speciale sportvoeding te eten, maar het maakt het wel een pak makkelijker om de juiste stoffen binnen te krijgen!

Welke voeding helpt om goed te slapen?

voeding-voor-goede-nachtrust-sporten

Slapen is een belangrijk element voor een sporter. Dit is het moment waarop het lichaam volledig tot rust komt en belangrijke processen uitvoert. Overdag is het lichaam actief met bewegen en wordt het verteringsproces verlaagd. Daarbij is de reparatie van spieren tijdens de dag ook niet maximaal uit te voeren omdat de meeste energie naar het bewegen gaat.

Bij een goede nachtrust kan het lichaam zichzelf weer voorzien van nieuwe energie en de spieren volledig herstellen. Het is goed om tussen de 8 en 10 uur per dag te slapen om het lichaam voldoende rust te geven. Dit kan een lange rustperiode in de nacht zijn of verdeeld worden tussen de dag en nacht.

Een warm glas melk wordt al tientallen jaren als ideale voeding voor het slapengaan aangeraden, maar er zijn nog talloze andere voedingsmiddelen die hetzelfde bieden.

In dit artikel lees je over enkele voedingsmiddelen die je helpen beter te slapen.

Lees meer

Welke vetten zijn essentieel voor het lichaam?

getty_rf_photo_of_salmon_on_grill

Veel mensen trainen op hun lichaamsbouw te verbeteren of enkele kilo’s te verliezen.

Dit is vaak het gevolg van een slecht voedingspatroon waarin onder meer verkeerde vetten worden gegeten. Er zijn allerlei soorten vetten die ons lichaam uit verschillende voedingssoorten haalt.

In dit artikel lees je alles over belangrijke vetten voor het lichaam en welke voeding je moet eten om deze binnen te krijgen.

Lees meer

Avocado: een ideale snack

Rijpe gesneden avocado

Het dagelijkse voedingspatroon is van grote invloed op de prestaties die tijdens een training of wedstrijd kunnen worden geleverd. Hoe harder je voor iets traint hoe meer voeding je lichaam nodig heeft.

Avocado is een geweldige snack die perfect past in het voedingspatroon van sporters die veel trainen of regelmatig aan een wedstrijd deelnemen. Vooral sporters met een focus op gezonde voeding die rijk is aan talloze belangrijke stoffen hebben hier dagelijks behoefte aan.

In dit artikel lees je alles over avocado’s en de bijzondere werking hiervan.

Lees meer

Wat is visolie en waarom heb je het nodig?

Het menselijk lichaam heeft behoefte aan een groot aantal soorten stoffen. Het is belangrijk om het lichaam daarom dagelijks aan te vullen met deze belangrijke voedingsstoffen. Vissen zitten vol vetten die belangrijk zijn en al miljoenen jaren door mensachtigen worden gegeten, ook vandaag de dag heeft dit nog invloed op ons meest efficiënte voedingspatroon.

Je kunt visolie als extra supplement innemen om zo te zorgen voor een snelle aanvulling van belangrijke stoffen. In dit artikel wordt daarom beschreven wat visolie zo belangrijk maakt en hoe je ervoor kunt zorgen dat je hier dagelijks voldoende van binnenkrijgt.

Lees meer

Wat is creatine en voor wie is het geschikt?

Voedingssupplementen helpen om de spieren en andere lichaamsdelen beter te ontwikkelen. Zo kan worden gezorgd dat er in minder tijd meer resultaat wordt behaald.

Creatine wordt gebruikt om de spieren te stimuleren en om deze in veel kortere tijd veel groter te laten worden. Dit kan het resultaat met enkele procenten versnellen, dit is ongekend vergeleken met de meeste supplementen.

In dit artikel wordt beschreven wat creatine is en voor wie het geschikt is.

Lees meer

Omega-3 inzetten bij het sporten

Sporten vraagt veel van het lichaam.

Je moet er niet alleen fysiek sterk voor zijn maar ook het mentale gedeelte van de training is een belangrijk en zelfs essentieel onderdeel. Omega-3 is een stof die helpt bij het stimuleren van de lichamelijke en mentale doorzetting waardoor je langer kunt presteren en dus ook betere prestaties kunt leveren. Weinig sporters zetten de stof in, dit is zonde omdat het erg veel resultaat zal opleveren.

Uit onderzoek blijkt dat omega-3 niet door het lichaam wordt aangemaakt waardoor het uitsluitend via voeding in het lichaam komt. Omdat vis vandaag de dag erg vervuild is door oceaanvervuiling is het beter om supplementen in te nemen.

Lees meer

Voedingssupplementen bij het sporten

voedingssupplement

Voor veel sporters zijn voedingssupplementen een onmisbaar onderdeel in het dieet. Door aanvullende middelen te nemen zullen de prestaties verbeteren en kun je ervoor zorgen dat de conditie sneller verbetert, spieren op korte termijn beter ontwikkelen en het lichaam sterker wordt.

Er zijn talloze soorten voedingssupplementen die ieder specifieke eigenschappen voor het lichaam hebben. Deze kunnen voor talloze doelen gebruikt worden. Zo zijn er supplementen die gericht zijn op de ontwikkeling van spieren en weer andere middelen die tijdens een hardloop- of fietssessie helpen om langer door te gaan.

In dit artikel lees je alles over deze bruikbare sportmiddelen.

Lees meer