Waarom zijn proteïne shakes onmisbaar bij een training?

Proteïne shakes bij het sporten

Vandaag de dag wordt een groot aantal sporters aangeraden om bij hun training proteïne shakes te gebruiken. Deze shakes zouden prestaties verbeteren en zorgen voor een gezonde spiergroei op korte en lange termijn.

Maar in hoeverre zijn deze claims rondom proteïne shakes waar en wat zijn deze drankjes nu eigenlijk? In dit artikel lees jij alles over proteïne, welke soorten shakes er zijn en waarom de drankjes onmisbaar zijn als jij serieus traint.

Wat zijn proteïne shakes?

Een shake is opgebouwd uit whey proteïne en water of melk. De eiwitten komen in poedervorm waardoor je deze zeer eenvoudig kunt mengen met vocht. Met twee scheppen whey eiwitten en een halve liter water of melk maak je in een handomdraai een overheerlijke shake vol belangrijke voedingsstoffen.

Eiwitten zorgen voor een snel herstel van de spieren wanneer deze net een zware prestatie hebben geleverd. Een training vereist veel van het lichaam en zorgt voor scheurtjes in de spieren. Met eiwitten kunnen deze scheurtjes op de juiste wijze worden hersteld en zullen de spieren langzaam groter worden. Een enkele training heeft niet veel effect, maar door wekelijks meerdere keren te trainen wordt de spieropbouw flink gestimuleerd.

Welke soorten proteïne shake zijn er?

Whey eiwitten

Shakes die gemaakt worden met geconcentreerde proteïne richten zich voornamelijk op gewichtsverlies. De stoffen in het poeder versnellen de spijsvertering. Dankzij de poedervorm van deze eiwitten is het zeer eenvoudig om in korte tijd een grote hoeveelheid binnen te krijgen. Dankzij het vullende effect van dit poeder wordt voorkomen dat je gedurende de dag een hongergevoel hebt.

Deze proteïne shakes zijn ideaal voor  hardlopers en korte afstandwielrenners.

Isolaat

Whey proteïne wordt geproduceerd met kaas, het poeder is een afgescheiden product. Naast aminozuren is dit poeder rijk aan talloze andere stoffen, zoals zuivelsporen. Whey isolaat is zeer rijk aan eiwitten, dit maakt het ideaal bij een dieet dat zich uitsluitend op eiwitten richt. Proteïne shakes met een hoog eiwitgehalte zorgen voor een afnemend hongergevoel en helpen bovendien om de spieren goed te laten herstellen.

Hydrolisaat

Een hydrolisaat proteïne shake bestaat uit een whey poeder dat snel door het lichaam wordt opgenomen. Het poeder is rijk aan aminozuren en is hierdoor perfect als aanvulling op een eiwitrijk voedingspatroon. Met een hydrolisaat drankje kun je in korte tijd veel eiwitten binnenkrijgen en zorgen dat het lichaam nog lange tijd kan werken aan het herstellen van spieren.

Neem dehydrolisaat proteïne shake ongeveer 30 minuten na een work-out voor een spoedig spierherstel.

Het nut van proteïne shakes

Eiwitten zijn een van de belangrijkste bouwstoffen van het lichaam. Ons dagelijkse dieet bevat veel eiwitten, echter is deze hoeveelheid niet altijd voldoende bij een actieve levensstijl met veel beweging.

Als je regelmatig traint dan is het belangrijk om het lichaam een goede aanvulling aan eiwitten te geven. Met proteïne shakes krijgt het lichaam in één keer een grote hoeveelheid voedingsstoffen binnen om talloze belangrijke processen uit te voeren. De stoffen geven een vullend gevoel in de maag, helpen de spieren te herstellen en bevatten bovendien weinig calorieën en vetten.