4 havermout recepten die lekker én gezond zijn

Lekkere havermout ontbijt recepten
Afbeelding van meginsanity

Havermout is de laatste jaren heel populair geworden. Dat is niet verwonderlijk want er zijn heel wat voordelen:

  • Het is heel gezond: het zit vol vezels, anti-oxidanten en vitamines
  • Het bevat trage koolhydraten: dit wil zeggen dat het traag zijn energie vrij geeft. Je hebt dus geen suikerpieken en langer een vol gevoel. Ideaal als ontbijt.
  • Het is relatief goedkoop in vergelijking met bijvoorbeeld ontbijtgranen of muesli

De heropleving van havermout kan je ook in de supermarkt zien. Vroeger was de keuze beperkt, nu zijn er heel wat varianten en verschillende smaken opgedoken. Veel van deze pakjes met smaak bevatten ook extra suikers. Let dus goed op wat je koopt. Ga voor de ongesuikerde havermout!

Heel wat voordelen dus. Maar waarom heeft havermout dan zulke slechte reputatie?

Havermout recht uit het pak kan inderdaad nogal saai of smakeloos zijn. Daarom zochten we 4 manieren uit om een heerlijk ontbijt te maken met havermout dat je vol energie aan je dag laat beginnen.

4 havermout recepten

1. De klassieker: warme havermoutpap met melk

Kijk op de verpakking om de juiste verhouding melk en havermout te vinden. Daar ga je ook vinden hoe lang je deze moet koken.

Om de smaak te verbeteren kan je hier nog fruit bijvoegen zoals een banaan in stukjes of een handvol bessen.

Is de smaak toch nog te bitter dan kan je kaneel toevoegen of wat honing of suiker om het wat zoeter te maken.

2. Koud met yogurt: met honing of fruit

Dit werkt goed met havermout die als is voorgekookt. Koop je havermout los of in een natuurwinkel, dan moet je deze meestal nog zelf voorkoken.

Giet yogurt in je favoriete kom, meng je havermout onder de yogurt, voeg lekker fruit, noten of zaden toe en klaar!

3. De havermout ontbijt smoothie

Dit is wat meer werk dan de eerste twee recepten, maar het resultaat is overheerlijk.

Wat heb je nodig?

  • 1 appel
  • 1/2 avocado
  • 1 banaan
  • handje zwarte bessen
  • handje walnoten
  • handje havermout
  • 150ml melk (dikte van pap naar keuze)

Pel al het fruit en snij het in stukken, gooi alles in de blender en mix tot het een pap wordt. Smakelijk!

4. Havermout pannenkoeken met banaan

Wat heb je nodig?

  • 35 gram havermout
  • 1 ei
  • 1 rijpe banaan

Meng alles goed. Dit moet niet zo dun zijn als normaal pannenkoeken deeg, maar je kan altijd wat melk toevoegen om het beslag dunner te maken.

Gooi wat kokosolie of boter in de pan en bakken maar!

Heb jij een andere manier om je havermout klaar te maken? Laat het ons hieronder weten!