8 onverwachte maar essentiële bronnen van eiwitten

Voeding vol eiwitten

Eiwitten zijn in het leven van een amateur- en professionele atleet essentieel om de lichaamsbouw goed te stimuleren en te zorgen dat je het maximale uit een training kunt halen. De stof versterkt de spieren en helpt bovendien bij een goed herstel van de spieren na een zware training. Er zijn speciale proteïne shakes die je kunt drinken om snel eiwitten binnen te krijgen, maar niet iedereen heeft hier behoefte aan. Door een voedingspatroon vol proteïne aan te houden kun je lekker eten en ook de juiste stoffen binnenkrijgen.

In dit artikel vind je daarom 8 onverwachte maar essentiële bronnen van eiwitten zodat je deze met maximale efficiëntie kunt inzetten.

Voeding met hoge concentraties eiwitten

Havermout

Niet iedereen is fan van deze – soms smakeloze – pap. Maar je kunt ervoor zorgen dat het lekker wordt, bovendien bevat havermout 5 gram proteïne per portie. Doe een handvol havermout in een blender, voeg 200ml (soja)melk toe, pel een banaan en voeg deze toe. Zet de blender ongeveer 30 seconden aan totdat er een mooi geheel ontstaat. Maak het geheel af met een beetje kaneel en je hebt een heerlijke en proteïnerijke shake (10 gram eiwitten). Dé perfecte start van de dag.

(Hardgekookte) eieren

Eieren zijn een belangrijke bron van eiwitten, de naam zegt het al. Het is belangrijk dat je onderscheid maakt tussen het eiwit en het eigeel (de dooier). Een hoge inname aan eigeel verhoogt het cholesterol. Eet de dooier daarom niet op en scheidt deze van het eiwit. Voeg een beetje zout toe aan het ei om tijdens de training goed te zweten. Één medium ei bevat ruim 6 gram proteïne.

Amandelen

Ongezouten en ongeroosterde amandelen – te koop op bijna iedere markt en bij elke notenbar. Je kunt de noten met of zonder vliesje kopen. Per handvol amandelen krijg je ongeveer 7 gram proteïne binnen.

Pindakaas

We spreken hierbij niet over de grote potten pindakaas die je in de winkel kunt kopen, want hier zijn grote scheppen suiker aan toegevoegd. Biologische pindakaas wordt gemaakt van ongezouten pinda’s. Je kunt deze zelf maken maar tegenwoordig ook in een groot aantal supermarkten kopen. Voeg een schepje kaneel of cacaopoeder toe om de smaak te verbeteren. Een eetlepel pindakaas bevat 4 gram proteïne.

Tonijn

Vis is goed voor het lichaam, het bevat Omega3 vetzuren en is hierdoor onmisbaar voor onze hersenen. Een blikje tonijn kun je combineren met een lekkere salade of met een beetje mayonaise op een broodje smeren. Per blikje krijg je ruim 25 gram proteïne binnen. Let op: eet niet teveel tonijn, doordat de concentratie van de stof kwik vrij hoog is kun je het beste maximaal 3 blikjes per week eten.

Chocolademelk

Natuurlijk niet de suikerrijke mix uit de winkel, maar simpelweg een mix van puur cacaopoeder, halfvolle of magere melk en eventueel een suikervrije zoetstof. Niet alleen lekker voor kinderen maar ook voor atleten. Per glas krijg je gemiddeld 10 gram proteïne binnen.

Hüttenkäse

Sommige mensen moeten er niet aan denken om dit voedingsmiddel te eten. Het heeft weinig smaak en bovendien een structuur die niet altijd prettig aanvoelt – maar het is onmisbaar in je dieet! Voeg je hüttenkäse toe aan een omelet of pastagerecht dan krijg je direct een geweldige boost aan eiwitten. Per eetlepel (neem een volle schep) bevat het ruim 8 gram eiwitten, een portie bestaat uit 3 eetlepels en dus bijna 25 gram eiwitten.

Pompoenzaden

Je komt de zaden steeds meer tegen in broden en andere gerechten. De zaden van een pompoen zijn rijk aan eiwitten en bovendien erg lekker. Een handvol zaden bevat 14 gram proteïne.