De kracht van cafeïne tijdens het sporten

Kop koffie met cafeine tijdens het sporten

Natuurlijk ben je als fanatieke atleet op zoek naar handige middelen die je de benodigde boost geven om op het maximale niveau te presteren. Deze boost kun je krijgen van suiker, maar er zijn ook andere stoffen die je op scherp zetten en ervoor zorgen dat je hard door kunt blijven gaan.

Zo is cafeïne een stof die door veel atleten wordt gebruikt, maar is deze stof daadwerkelijk een toevoeging bij het sporten of is het juist helemaal niet effectief?

Cafeïne tijdens het sporten, hoe werkt het?

Tijdens een intensieve inspanning heeft het lichaam voldoende energie nodig om de motor draaiende te houden. Cafeïne zorgt ervoor dat het lichaam vet gaat gebruiken als energie. Dit biedt niet alleen snelle energie die zeer efficiënt kan worden ingezet maar helpt ook om het vetpercentage van het lichaam laag te houden. Omdat het lichaam op dat moment niet de energie in de spieren gebruikt,  om zo te blijven presteren, kunnen de spieren langer blijven functioneren en kun je dus ook langer door blijven gaan. Je stelt het gebruik van spierglycogeen ruim een kwartier uit waardoor je dus minimaal een kwartier langer op topniveau kunt blijven presteren.

Daarbij werkt cafeïne ook mentaal zeer sterk en helpt het om jezelf in gedachte energiek te houden. Er wordt niet voor niets gesproken over een “Cafeïne Rush” wanneer mensen net iets teveel koffie ophebben. Deze mentale rush biedt ook lichamelijk allerlei voordelen, je voelt je alsof je niet te remmen bent en kunt er zo voor zorgen dat je veel beter zult gaan presteren.

Cafeïne efficiënt inzetten bij het sporten

Je wilt stoffen zoals cafeïne zo strategisch mogelijk inzetten om te zorgen dat de prestaties aanzienlijk verbeteren. Uit onderzoek blijkt dat het drinken van cafeïne vooraf aan een training een boost geeft, maar het is afhankelijk van het tijdstip waarop je de cafeïne inneemt om hier alles uit te halen. Ongeveer drie kwartier tot een uur na het innemen van cafeïne is de hoeveelheid deeltjes van de stof in het bloed het hoogst.

Maar dit houdt niet direct in dat je dus ook zoveel minuten voor aanvang van de training de stof binnen moet krijgen. Uit een uitgebreid onderzoek blijkt namelijk dat je cafeïne juist beter 3 tot 4 uur voor aanvang van de training kan innemen. Het onderzoek toont aan dat het proces van vetverbranding voor energie juist enkele uren na de piek plaatsvindt. 2 tot 3 uur na het bereiken van dit niveau begint het proces en dit kan ruim een uur aanhouden.

Cafeïne en je hartslag

De hartslag is een essentiële factor wanneer je goed wilt presteren. Door de hartslag laag te houden gebruikt het lichaam minder energie en kun je dus ook langer doorgaan. Het is hierbij belangrijk dat je redelijk intensief traint, op ongeveer 60% tot 70% van je maximale niveau. Want alleen dan zorgt cafeïne voor een lagere hartslag. Presteer je continu op topniveau dan helpt de cafeïne niet bij het verlagen van de hartslag en kan het er zelfs in resulteren dat het hart nog sneller gaat kloppen.

Let daarom goed op wanneer je cafeïne wilt inzetten bijeen training of wedstrijd. Neem ongeveer 3 uur voor aanvang een kop koffie zodat vet kan worden gebruikt als brandstof. Wanneer je dan driekwartier tot een uur vooraf nogmaals koffie drinkt zorg je dat het bloed een hoge concentratie cafeïne bevat.