Vitamine D: Alles wat je moet weten over de “zonnevitamine”

land-ig

Als de zon schijnt is alles leuker: eens goed gaan lopen, een lange fietstocht en een stevige wandeling. Buiten zijn is gezond en je word er helemaal blij van.

Een bijkomend voordeel is dat het je ook een dosis vitamine D levert!

Waarom heb je vitamine D nodig?

Een van de belangrijkste redenen om genoeg vitamine D3 binnen te krijgen is dat het helpt om de hoeveelheid fosfaat en calcium op peil te houden. Deze twee mineralen zijn essentieel voor sterke botten en tanden.

Een tekort aan vitamine D kan dus leiden tot zwakkere botten wat de kans op blessures of zelfs breuken verhoogd.

Vitamine D versterkt ook je immuunsysteem. Zo blijf je virussen en bacteriën de baas en vermijd je verkoudheden of griep. Zeker in de herfst of winter kan een tekort aan vitamine D je zwakker maken.

Vitamine D is dus belangrijk, maar hoe krijg je het binnen?

Vitamine D via de zon

Om schade aan de huid en de kans op huidkanker te vermijden gebruiken veel mensen zonnecrème. Maar dit verminderd de capaciteit van je lichaam om vitamine D aan te maken. Als je een lage factor zoals SPF 8 gebruikt, dan verminder je de kans voor je lichaam met 95%!

Tijdens de wintermaanden verliest de zon veel van zijn kracht waardoor er niet meer genoeg UV stralen zijn om de productie van vitamine D op peil te houden.

Mensen ouder dan 70 hebben door de veroudering van hun huid ook een minder efficiënt omzettingsproces.

In deze drie gevallen is in de zon zitten dus niet genoeg, dan moet je via voeding of extra supplementen de hoeveelheid vitamine D op peil houden.

Voeding vol vitamine D

vis

Vette vis zoals tonijn, zwaardvis en zalm zit vol met vitamine D. Je kan het ook terugvinden in lever, eieren en kaas.

Vitamine D supplementen

Zoals gezegd kan je vitamine D ook via een supplement binnenkrijgen. Dat is makkelijk en kan je als aanvulling om je normale voeding gebruiken.

Ik probeer in de lente en zomer genoeg zonlicht binnen te krijgen. Maar tijdens de herfst en winter gebruik ik een supplement om mijn weerstand wat te versterken.

Hieronder vind je 2 supplementen:

11196Virtuoos – D3 – 600 IU Gold

Dit supplement wordt gewonnen uit lanoline afkomstig van schapen uit Nieuw Zeeland.  komt in een doos met 90 tabs, genoeg voor 3 maanden.

 

Bestel nu >>

71916QWIN – Vitamine D3

Dit hoogwaardige supplement komt in een doos met 90 tabs, genoeg voor 3 maanden.

Bestel nu >>