De kookkunsten van Team Sky chef kok Søren Kristiansen

Renners in de Ronde van Frankrijk moeten z’on 6000 calorieën per dag binnen krijgen, ongeveer 3 keer zoveel dan een normale mens. Zoveel eten is echter geen gemakkelijke opgave. Veel renners hebben geen eetlust na hun inspanning, anderen worden het beu om zoveel te moeten eten.

Søren Kristiansen is de chef kok van Team Sky. Hij kookt voor onder meer Chris Foome tijdens de Ronde van Frankrijk. Zijn missie is om er voor te zorgen dat de renners blijven lachen, ook wanneer ze gezond eten. Zijn kookstijl wordt beïnvloed door klassiek Scandinavische keuken. “Ik hou er van om groenten te gebruiken die het lichaam makkelijk verteerd, maar die tegelijk ook traag werken. En ook veel rauw voedsel.” Rode biet is een van zijn favorieten, zeker in een groentensapje van rode biet, wortels en komkommer. Risotto van pompoen en quinoa staan ook vaak op het menu.

Søren werkt nauw samen met Team Sky voedingsdeskundige Nigel Mitchell. “Het eten wordt ook afgestemd op de specifieke rit. Tijdens zware bergritten serveren we geen havermoutpap als ontbijt omdat het nogal zwaar op de maag ligt. Als er vlakke ritten op het programma staan is rood vlees een goede keuze. In de tweede en derde week duiken de renners meestal de bergen in, dan wordt er veel kip en kalkoen gebruikt, die verteren makkelijker. Doorlopend staat er ook veel vis op het menu.

Om zelf wat inspiratie op te doen staan hieronder enkele lekkere gerechten van Søren:

Dishes made by Soren Kristiansen for Team Sky