Energiegels tijdens het wielrennen

Energiegel tijdens wielrennen

Een wielertocht vereist veel van het lichaam. Het is daarom nodig om regelmatig de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen om zo de beste tijden en afstanden te rijden.

Er zijn talloze middelen die je kunnen helpen wanneer je erop uitgaat op de fiets. Sportdrankjes en energierepen worden al tijden gebruikt in de wielerwereld. Recentelijk zijn er ook energiegels op de markt gebracht. Hier zit energie handig verpakt zodat je binnen korte tijd weer voldoende kracht hebt om door te gaan.

Wat is energiegel?

Om de beste prestaties te leveren is een aanvulling van belangrijke voedingsstoffen een essentiële factor, en dat is exact wat energiegel biedt. Het lichaam gebruikt tijdens een tocht veel suikers om actief te blijven en zo door te kunnen fietsen.

Op een gegeven moment wordt de voorraad suiker laag en kan het lichaam het niet meer op hetzelfde niveau draaiende houden. Je voelt je moe en de snelheid neemt af. Het is nodig om de suikervoorraad aan te vullen om de snelheid weer op te voeren en de rit af te maken. Energiegel bestaat voor een deel uit suikers die snel door het lichaam worden opgenomen.

De suikers zijn verwerkt in een gel. Deze gel zit in een vacuümverpakking die je eenvoudig kunt openknijpen. Als je het mondstuk van de verpakking in je mond doet en knijpt dan komt de gel langzaam binnen en kun je het doorslikken. Het lichaam neemt de gel snel op en heeft zo al snel nieuwe suikers om het suikergehalte in het bloed aan te vullen. Je voelt je snel weer energiek en kunt de tocht langer volhouden.

Energiegels zijn verkrijgbaar in enkele smaken, zoals cola, banaan en chocolade. Zo kun je altijd een lekkere smaak vinden zodat je de gel goed kunt innemen. 

Hoe helpt energiegel tijdens het wielrennen?

Bij het fietsen gebruik je veel energie. De spieren leveren zware prestaties en het hart pompt snel om het bloed te vervoeren. Het suikergehalte in het bloed neemt langzaam af en kan op een gegeven moment zeer laag zijn. De spieren krijgen hierdoor bloed met een tekort aan suikers en het lichaam begint slap aan te voelen. Het is op dat moment belangrijk om hier zo snel mogelijk iets tegen te doen. Door direct in te grijpen kun je verdere verslapping voorkomen.

Met de energiegel kun je vrijwel direct een hoge inname aan suiker krijgen. Je knijpt in de verpakking en slikt de gel door. De maag begint de gel te verteren. De inspanningen versnellen de stofwisseling. Dit zorgt ervoor dat de suikers in de gel snel worden opgenomen. De suikers uit de gel worden naar het bloed vervoerd zodat het hart weer suikerrijk bloed door het lichaam kan pompen. Spoedig krijgen de spieren weer voldoende suikers en kunnen zij doorgaan en de wielerrit afmaken.

Het is aan te raden om de energiegels tijdens de training te nemen, dit om je energievoorraad op peil te houden.

Neem hier een kijkje naar onze selectie energiegels.